Gebruiker van Nautico aan het woord
Joop van Dis van Hunze Lloyd over Nautico:

“Onze externe auditor was enthousiast over het pakket”

“ISM is een verplicht verhaal. Daar ontkomen we niet aan en het heeft ook zeker positieve kanten. Maar je streeft er toch naar de papiermassa aan boord te beperken. Als we gek op papier waren, hadden we wel Schoevers gedaan in plaats van de Zeevaartschool,” stelt Joop van Dis van Briese Shipping uit het Groningse Midwolda. “In de tijd dat ISM opkwam waren wij druk in de weer met de bouw van drie nieuwe schepen: ms Aquatique, ms Aramis en het ms Athos, Allemaal van het type Pattje Saimax 3200 ton. Dat was dus niet een tijd waarin we ons uitgebreid in de ISM-certificering gestort hebben. Maar je doet mee met ISM, of je ligt stil. Zo simpel is het. Dus toen hebben we in de markt gezocht naar iets wat ons bij die certificering zou kunnen ondersteunen en dat is Nautico geworden. ”

Soepel
Van Dis geeft aan, dat veel collega’s die wel vroeg met de voorbereiding zijn begonnen, vaak in eigen beheer software ontwikkeld hebben om aan alle eisen van ISM te voldoen. Hij benijdt ze niet. “Wij hebben hier een volledig uitontwikkeld pakket gekregen, dat in de praktijk zeer volledig blijkt te zijn. We zijn daar echt heel tevreden mee. Enerzijds omdat we merken dat de certificering er heel soepel meer verloopt en anderzijds, omdat we mensen er heel snel mee kunnen laten werken. Dat moet ook. Anders krijg je dat de kapitein ISM doorschuift naar een eerste stuurman. En dan moeten we nu juist niet hebben. Daarbij werken wij, als veel anderen, regelmatig met kapiteins op uitzendbasis. Die hebben we in een halve dag wegwijs gemaakt in het pakket.”

Rapportages
Joop van Dis benadrukt dat de hele ISM-certificering en daarmee het werken met Nautico natuurlijk door de wetgever opgelegd is. Tegelijkertijd ziet hij bedrijfsmatig ook een voordeel: “We krijgen vanuit Nautico perfecte rapportages en daar zijn wij hier op de wal natuurlijk volledig afhankelijk van. We kunnen de gegevens via e-mail van boord halen, maar over het algemeen doen we het met de gewone post. Uit kostenoogpunt. Met die gegevens krijgen we een goed beeld van de zaken aan boord. Dus niet alleen onze externe auditor is enthousiast over de gegevens die vastgelegd worden, wij ook.”


Motiveren

Duidelijk wordt, dan Van Dis enthousiast is over Nautico. “Ik heb uiteraard andere systemen gezien, maar daarbij ervaren dat er vaak door allerlei externe adviseurs veel te veel is ingepropt. Dat zijn overcomplete pakketten, die dus veel meer doen, dan voor ISM noodzakelijk is. En dat werkt niet. Want je moet de mensen aan boord, op onze boten 6 man, motiveren om ook daadwerkelijk met het pakket te gaan werken. En geloof me: dat doe je alleen door het pakket en dus het werk tot met minimum te beperken.” Joop van Dis spreekt nog over een ‘gemiste kans’ omdat niet alle rederijen met hetzelfde systeem werken, maar constateert ook dat, gegeven die situatie, Nautico boven de andere pakketten uitsteekt. Waarvan akte.